Acitretinetherapie bij verhoorningsstoornissen

Onderzoek
R.J. van Dooren-Greebe
P.C.M. van de Kerkhof
P.M. Steijlen
R. Happle
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1990;134:1995-5
Abstract

Samenvatting

De introductie van het orale retinoïd etretinaat betekende in het begin van de jaren tachtig een opzienbarende vooruitgang voor de behandeling van mono- en polygene verhoorningsstoornissen. De laatste jaren werd het nieuwe retinoïd acitretine onderzocht in klinische trials. De plasma-halfwaardetijd van acitretine (ca. 2 dagen) is veel korter dan die van etretinaat (ca. 100 dagen). Het grote voordeel van de korte halfwaardetijd van acitretine heeft betrekking op de teratogene potentiaal van beide middelen. De periode van noodzakelijke anticonceptie na staken van de therapie kan hierdoor worden teruggebracht van 2 jaar naar 2 maanden. Vanaf december 1989 is etretinaat in Nederland door acitretine vervangen.

In de dermatologische kliniek van het Sint-Radboudziekenhuis te Nijmegen werden 36 patiënten met verschillende verhoorningsstoornissen behandeld met acitretine. De resultaten worden besproken. De effectiviteit en de bijwerkingen van acitretine zijn ongeveer gelijk aan die van etretinaat.

Auteursinformatie

Sint-Radboudziekenhuis, afd. Dermatologie, Javastraat 104, 6524 MJ Nijmegen.

Mw.R.J.van Dooren-Greebe, assistent-geneeskundige; dr.P.C.M.van de Kerkhof, P.M.Steijlen en prof.dr.R.Happle, dermatologen.

Contact mw.R.J.van Dooren-Greebe

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties