Acetylcysteïne in de behandeling van ernstige COPD

Klinische praktijk
P.N.R. Dekhuijzen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1222-6
Abstract

Samenvatting

- Oxidatieve stress speelt een rol in de pathogenese en de progressie van chronische obstructieve longziekte (COPD).

- Oxidanten veroorzaken structurele veranderingen in essentiële componenten van de long, hetgeen irreversibele beschadiging van parenchym en luchtwegen betekent.

- Acetylcysteïne is een precursor van glutathion, een belangrijk antioxidans in de long met een beschermend effect tegen interne en externe toxische agentia.

- Onderhoudsbehandeling met acetylcysteïne bij patiënten met chronische bronchitis (meestal ook COPD) reduceerde in placebogecontroleerde studies de viscositeit van het sputum, de ernst van het hoesten, het aantal bacteriën in de luchtwegen, het aantal griepachtige episoden en de ernst daarvan, het aantal exacerbaties en het aantal heropnamen.

- In studies bij COPD-patiënten had acetylcysteïne geen effect op het neerwaartse verloop van het geforceerde expiratoire eensecondevolume (FEV1), maar wel op de functionele residuale capaciteit, en met betrekking tot exacerbaties alleen bij patiënten die geen inhalatiecorticosteroïden gebruikten.

- Het middel zou een plaats kunnen krijgen bij de behandeling van patiënten met ernstige COPD die frequente exacerbaties hebben en geen inhalatiecorticosteroïden gebruiken.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:1222-6

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Longziekten, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Contact Hr.prof.dr.P.N.R.Dekhuijzen, longarts (r.dekhuijzen@long.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties