Aanhoudende tachypneu bij een zuigeling: mogelijk interstitiële pneumonitis

Klinische praktijk
M.L. Kingma
J.H.J.M. van Krieken
J.J.E.M. de Nef
I.T. Merth
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:1113-7
Abstract

Dames en Heren,

Tachypneu is een zeer sensitief, echter weinig specifiek symptoom van een longziekte. Het is de gevoeligste klinische parameter bij de follow-up van chronische longaandoeningen bij kinderen jonger dan 6 jaar, bij wie routinelongfunctieonderzoek doorgaans niet mogelijk is. In vergelijking met volwassenen is er bij jonge kinderen een grotere variatie in de frequentie van de ademhaling; deze is afhankelijk van de slaap-/waaktoestand en is sterk gerelateerd aan de leeftijd. Deze leeftijdsafhankelijkheid van de ademhalingsfrequentie maakt het opmerken van tachypneu bij zuigelingen het moeilijkst. Een hoge ademfrequentie valt bij hen vaak pas op bij andere afwijkende tekenen, zoals verminderde inspanningstolerantie (bijvoorbeeld bij drinken), slechte of onvoldoende groei, of verkleuring bij inspanning.

Aan de hand van de ziektegeschiedenissen van 3 zuigelingen willen wij het belang van aanhoudende tachypneu als naar voren tredend symptoom van zeldzame longaandoeningen bespreken en ook de diagnostische stappen daarbij; tenslotte gaan wij in op de ziektebeelden…

Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden.

Kinder- en Jeugdcentrum: mw.M.L.Kingma (thans: Medisch Centrum Haaglanden, locatie Westeinde Ziekenhuis, Postbus 432, 2501 CK Den Haag) en dr.I.T.Merth, kinderartsen.

Afd. Pathologie: prof.dr.J.H.J.M.van Krieken, patholoog.

Spaarne Ziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Haarlem.

J.J.E.M.de Nef, kinderarts.

Contact mw.M.L.Kingma

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties