40 jaar Geneesmiddelenbulletin

Nieuws
F. Kievits
M.T. Adriaanse
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2567
Download PDF

artikel

Eind 2006 bestaat het Geneesmiddelenbulletin 40 jaar. Dan zijn er 40 jaargangen verschenen voor degenen die geneesmiddelen voorschrijven of leveren, met onafhankelijke informatie over geneesmiddelen en farmacotherapie. Nu de invloed van de farmaceutische industrie op de gezondheidszorg steeds groter schijnt te worden, is het opmerkelijk dat een dergelijke informatiebron al die tijd is blijven bestaan. Om deze mijlpaal te vieren organiseerde de Stichting Geneesmiddelenbulletin begin november een symposium waar de vraag centraal stond of onafhankelijke geneesmiddeleninformatie overbodig of noodzakelijk is (www.geneesmiddelenbulletin.nl).

Informatie over geneesmiddelen is vooral afkomstig van de farmaceutische industrie. Deze geeft in ons land volgens eigen opgave ongeveer 10 van haar budget uit aan activiteiten op het gebied van marketing, zoals advertenties, folders en mailings. Daarnaast wordt ongeveer 12,5 besteed aan wetenschappelijke informatie en dienstverlening; daaronder verstaat men wetenschappelijke publicaties, congressen, leermiddelen, nascholingsactiviteiten en de inzet van artsenbezoekers.

Onafhankelijke informatiebronnen, zoals het Farmacotherapeutisch kompas en het Geneesmiddelenbulletin, streven ernaar – voor een fractie van het door de industrie bestede bedrag – hier enige neutrale informatie tegenover te zetten. Dat is pure noodzaak, zou men denken. Maar dat was niet de mening van minster Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eind 2003 had hij het plan de subsidiekraan dicht te draaien en dreigde opheffing van het Geneesmiddelenbulletin. Dit plan is opmerkelijk voor een minister die regelmatig geconfronteerd wordt met Kamervragen over de heimelijke invloed van de industrie op geneesmiddelengebruik – Kamervragen die niet zelden ook op basis van publicaties in het Geneesmiddelenbulletin worden gesteld.

Gelukkig dachten de lezers van het Geneesmiddelenbulletin anders over opheffing: duizenden steunbetuigingen werden naar het ministerie gestuurd en mede door druk vanuit de Tweede Kamer besloot Hoogervorst de subsidie toch voort te zetten. Wel werd een aantal wijzigingen aangebracht. Zo is het Geneesmiddelenbulletin nu ondergebracht bij het College voor zorgverzekeringen. Maar één ding bleef onveranderd en dat is de onafhankelijke positie van de redactie. Daarmee is de toekomst van onafhankelijke informatie over geneesmiddelen, althans voorlopig, verzekerd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties