3D-navigatie in de neusbijholtechirurgie

Klinische praktijk
K.J.A.O. Ingels
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:1675-81
Abstract

Samenvatting

– Met 3D-navigatieapparatuur wordt door middel van mechanische, radiofrequente of infraroodtechnologie de positie van een aanwijsinstrument weergegeven in de 3 dimensies op een CT-scan. Aldus kan een chirurg zich in complexe operatiegebieden beter oriënteren.

– 3D-navigatie leent zich vooral voor neusbijholtechirurgie, omdat de benige structuren tot in detail op een CT-scan worden weergegeven en botbegrenzingen peroperatief niet wijzigen. De technische ontwikkelingen hebben zowel de indicatiestelling tot bijholtechirurgie als de chirurgische benadering sterk veranderd.

– In de functionele neusbijholtechirurgie probeert men beluchting van de sinus te creëren door alleen die structuren te verwijderen die de drainage kunnen belemmeren. Daarbij wordt het slijmvlies met het mucociliaire transport bewaard en dit kan zich vervolgens herstellen.

– Voorafgaand aan de operatie worden anatomische herkenningspunten op de patiënt ruimtelijk gekoppeld aan de overeenkomstige punten op de CT-scan. De coördinaten van deze punten worden in een computer opgeslagen. Door met het aanwijsinstrument in de ruimte te bewegen, worden de coördinaten ervan berekend en als positie op de CT-scan weergegeven. Het hoofd van de patiënt is gefixeerd in een frame, dat met het hoofd kan meebewegen.

– Het voordeel van een 3D-navigatiesysteem is de chirurgische en anatomische oriëntatie. Nadelen zijn de kostprijs en in mindere mate tijdsbelasting en de omvang van het apparaat.

Ned Tijdschr Geneeskd 2005;149:1675-81

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Keel-, Neus- en Oorheelkunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Contact Hr.dr.K.J.A.O.Ingels, kno-arts (k.ingels@kno.umcn.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties