Cardiaal troponine

Labquiz
17-10-2012
Alma M.A. Mingels, Ton P.M. Gorgels en Marja P. van Dieijen-Visser
Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
 
De term ‘creatininekinase’ is niet correct. Dit moet ‘creatinekinase’ zijn.

Cardiaal troponine is de enige hartspecifieke biomarker. Het troponinecomplex bestaat uit 3 eiwitten en is onderdeel van het spiercontractiemechanisme; in dit artikel bespreken we de hartspecifieke eiwitten cardiaal troponine T (cTnT) en cardiaal troponine I (cTnI). Bepaling van cardiaal troponine is de gouden standaard voor de diagnostiek van acuut coronair syndroom. Door de introductie van gevoeligere meetmethoden, de zogenoemde ‘hoogsensitieve troponineassays’, is het mogelijk een myocardinfarct eerder te detecteren of uit te sluiten.

Casus 1

Patiënt A, een 53-jarige man, komt naar de SEH. Hij kreeg 3 h geleden last van een drukkend gevoel op de borst met uitstraling naar beide schouders. 20 jaar geleden heeft hij een voorwandinfarct gehad. Lichamelijk onderzoek laat geen afwijkingen zien. Het ecg toont lichte afwijkingen in het ST-segment.

Casus 2

Patiënt B is een 79-jarige man die op de SEH verschijnt. Hij had 18 h geleden last van pijn op de borst. In de voorgaande weken had hij vaker last van pijnepisoden. Lichamelijk onderzoek ...