Implantaten

24-03-2016
Interne vakken, Chirurgie

Implantaten zijn meer dan alleen maar wat schroeven en platen. Ook geavanceerdere toepassingen als het steunhart en neuromodulatie hebben inmiddels hun weg gevonden in het menselijk lichaam. Koop of download hier het dubbeldikke nummer van het NTvG en lees alles over de mogelijkheden van implantaten.

In een begeleidend artikel (D248) leggen onze hoofdredacteuren Yolanda van der Graaf en Joost Zaat uit waarop de getallen in deze infographic gebaseerd zijn.

De volgende auteurs leverden gegevens waarop we de schattingen van de aantallen implantaten baseerden:
M.Y. Bongers en J.P.W.R. Roovers, gynaecologen; S.O. Breukink, mdl-chirurg; R.T.M. van Dongen, anesthesioloog; J.P.H. Drenth en P.D. Siersema, mdl-artsen; B.H.P. Elsman, vaatchirurg; N.M. van Hemel, A. van ’t Hof en P.P.T. de Jaegere, cardiologen; P.W. de Leeuw en C.J.J. Tack, internisten; M.T.W.T. Lock en E. Meuleman, urologen; B.A.J.M. de Mol en M.I.M. Versteegh, cardio-thoracaal chirurgen; P. van den Munckhof, neurochirurg; R.G.H.H. Nelissen, orthopedisch chirurg; R.M.M.A. Nuijts, oogarts; G.M. Raghoebar, kaakchirurg; R.J. Stokroos, kno-arts; en E.J.M.M. Verleisdonk, chirurg.