Iedereen kan zoeken?
Iedereen kan zoeken maar niet iedereen kan goed zoeken. Daar spelen de enorme hoeveelheid (wetenschappelijke) informatie, zoekvaardigheden en de variaties in zoeken in verschillende zoekmachines een rol. In dit artikel geven we uitleg en tips om gerichter en efficiënter te zoeken.
Wat moet ik weten?
In dit artikel ligt de nadruk op open bronnen (zoals PubMed en Google Scholar), zodat alle lezers met de tips aan de slag kunnen. We besteden aandacht aan slim zoeken in verschillende bronnen en aan het gericht zoeken van de béste informatie door het zoeken naar geaggregeerde informatie, zoals richtlijnen en systematische reviews. En om alle literatuur die je gevonden hebt te beheren, wijzen we je de weg naar een geschikt programma voor referentiemanagement.
Ook geven we tips hoe je bij de volledige tekst van een artikel kunt komen in de sectie Fulltext finders.
Er is hulp!
Niet voor alle doeleinden zijn open bronnen alléén voldoende, denk bijvoorbeeld aan het zoeken voor een systematische review. We verwijzen daarom ook af en toe naar betaalde bronnen, die alleen toegankelijk zijn in bibliotheken van universiteiten, grotere (opleidings)ziekenhuizen en onderzoeksinstituten. Vaak kun je daar hulp krijgen, voor bijvoorbeeld complexere, PubMed-cursussen, enzovoorts. Neem dus vooral eens contact op met de bibliotheek in je eigen instelling.