Zoals eerder genoemd (zie: gestandaardiseerde trefwoorden) worden in PubMed de gestandaardiseerde trefwoorden MeSH (Medical Subject Headings) genoemd. Het belangrijkste voordeel van het zoeken met MeSH is dat je ook artikelen vindt waarbij je ‘vrije’ zoekterm(en) niet in de titel en abstract worden gebruikt, terwijl het artikel er wél over gaat. Dat kan zijn omdat er bijvoorbeeld geen abstract is of omdat het artikel een (onbekend) synoniem of spellingsvariant gebruikt.
De MeSH database is te benaderen via de homepagina van PubMed. Rechts onderin (onder ‘Explore’ staat ‘MeSH Database’ (zie afb.1). Eenmaal begonnen met zoeken is de MeSH database moeilijk vindbaar, behalve door terug te gaan naar de homepagina. Het is daarom verstandig de link naar de MeSH database op te slaan als favoriet in je browser.

Afb. 1 | Homepagina PubMed
Homepagina PubMed

MeSH database

In de database kan je zoeken naar welke MeSH-termen er in gebruik zijn. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘liver cancer’ dan verschijnt als eerste de MeSH-term ‘Liver Neoplasms’. Zoeken naar een MeSH term hoeft dus niet letterlijk te gebeuren, over het algemeen worden bekende synoniemen ook herkend. Door een MeSH term te openen krijg je nog veel meer informatie over deze specifieke MeSH-term. 

Allereerst staat er onder de term een definitie. Controleer altijd of de definitie ook overeenkomt met wat jij verwacht te vinden door op deze term te zoeken.

Termen die lager in de boom staan worden automatisch meegenomen wanneer je op de overkoepelende term zoekt. Dus, zoek je de MeSH term ‘Liver Neoplasms’ dan wordt er automatisch ook op de drie termen daaronder gezocht. Mocht je dit niet willen, kan je altijd de optie ‘Do not include MeSH terms found below this term in the MeSH hierarchy’ aanvinken (gele vlak). Er komt dan in de veldcode [Mesh:NoExp] te staan.

Voor het vinden van synoniemen voor de ‘vrije’ trefwoorden kunnen de Entry terms helpen. Hier staan enkele van de synoniemen genoemd die je kan tegenkomen in de artikelen die deze MeSH term hebben gekregen. Let wel: deze entry terms zijn een goed begin, maar bevatten meestal niet een volledige lijst met synoniemen. Het is daarom belangrijk om daarnaast altijd nog op andere manieren aan je synoniemen te komen (zie: ‘vrije’ trefwoorden).

Alle MeSH-termen zijn opgebouwd in een boomstructuur. Wil je breder zoeken kan je er dus voor kiezen om een term hoger in de boom te kiezen, bijv. ‘Digestive System Neoplasms’. Om toch specifieker te zoeken kan je ook een term lager in de boom zoeken, bijv. als je eigenlijk alleen geïnteresseerd bent in Hepatocellular Carcinoma.

Filters en Clinical Queries