Week 26 - 2021

SGLT-2-remmers bij diabetes mellitus type 2

 1. Toetsgegevens
 2. Toets maken
 3. Uitslag
 4. Deelname verwerken
 5. Deelnamebewijs

https://www.ge-bu.nl/artikel/sglt-2-remmers-bij-diabetes-mellitus-type-2?full

 

SGLT-2-remmers bij diabetes mellitus type 2

 

SGLT-2-remmers zijn relatief nieuwe middelen bij diabetes mellitus type 2. Sinds de SGLT-2-remmers beschikbaar kwamen voor de behandeling van diabetes is het gebruik van deze middelen sterk gegroeid. Er zijn inmiddels meta-analyses gepubliceerd die het bewijs uit verschillende gerandomiseerde onderzoeken samenvatten. Er is ook melding gemaakt van zeldzame, maar ernstige ziektebeelden bij gebruik van deze middelen. De extra uitscheiding van glucose met de urine lijkt een goede vondst voor het onder controle houden van de glucosespiegel, maar de effectiviteit op cardiovasculaire eindpunten blijkt slechts voor een beperkte subpopulatie te zijn aangetoond.

 

De CME-toetsvragen bij nummer 5 van het Geneesmiddelenbulletin behoren bij het artikel ‘SGLT-2-remmers bij diabetes mellitus type 2’ (Ge-Bu 2021). Voor de beantwoording kunt u ook de papieren editie van het Geneesmiddelenbulletin raadplegen.

Start de toets

Login of registreer om deze toets te maken.

Accreditatiepunten

Specialisme Punt(en)
Accreditatie (artsen) buiten eigen vakgebied 1
 • Deze toets is geaccrediteerd door het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) en is geldig voor alle BIG-erkende specialismen (1 punt).
 • Deze toets telt mee binnen het eigen vakgebied. Dit geldt zowel voor de specialismen in het ziekenhuis als de huisartsgeneeskunde en sociale geneeskunde. Ook physician assistants kunnen deze toets maken.
 • Deze toets telt mee buiten het eigen vakgebied.
 • De toewijzing van punten verloopt automatisch via PE-online (het herregistratiesysteem).

Werkwijze

 1. Lees de toetsgegevens en het bijbehorende artikel
 2. Maak de toets
 3. Bekijk de uitslag
 4. Controleer je BIG-gegevens en dien de toets in voor accreditatie
 5. Je ontvangt een melding zodra de accreditatie bevestigd is