Preoperatief internistisch consult. II. Beleid bij hypertensie en cardiale ziekte

Klinische praktijk
A.A. Kroon
H. Wollersheim
P.P. Koopmans
W. Aengevaeren
Th. Thien
P.M.J. Stuyt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:1023-7

Zie ook de artikelen op bl. 1012, 1014, 1019, 1028 en 1032.

In dit tweede artikel over het preoperatieve consult gaan wij in op maatregelen om het operatierisico bij patiënten met hypertensie en cardiale ziekte te verlagen. Er bestaan vele controversen aangaande de predictieve waarde van de verschillende graadmeters voor perioperatieve morbiditeit en de maatregelen ter reductie van dit risico.1 De hier weergegeven visie is een compromis tussen haalbaarheid en wenselijkheid.

Beleid bij patiËnten met hypertensie

Bij de preoperatieve beoordeling van een patiënt met hypertensie zijn van belang: de hoogte van de bloeddruk (tabel 1), de bijkomende risicofactoren, de vaat- en orgaancomplicaties, de aanwezigheid van secundaire hypertensie en de eventueel gebruikte antihypertensieve medicatie. Onbehandelde ernstige hypertensie geeft een verhoogd risico van perioperatieve cardiovasculaire complicaties zoals aritmieën, myocardinfarct, decompensatio cordis en cerebrovasculair accident; lichte en matige asymptomatische hypertensie daarentegen niet.23 De preoperatieve risicoschatting is voor de…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Nijmegen, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Afd. Algemeen Interne Geneeskunde: A.A.Kroon, dr.H.Wollersheim, dr.P.P.Koopmans, prof.dr.Th.Thien en dr.P.M.J.Stuyt, internisten.

Afd. Cardiologie: W.Aengevaeren, cardioloog.

Contact dr.P.M.J.Stuyt

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties