Een budget-impactanalyse van 8 obstetrische doelmatigheidsstudies

Kosten en effecten van doelmatigheidsonderzoek in de obstetrie

Onderzoek
Janneke van ’t Hooft
Brent C. Opmeer
Margreet J. Teune
Luuk Versluis
Ben Willem J. Mol
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:A6287
Abstract

Samenvatting

Doel

Het verkrijgen van inzicht in de kosten en gezondheidseffecten van doelmatigheidsonderzoek in de obstetrie op nationaal niveau.

Opzet

Budget-impactanalyse

Methode

We zochten naar obstetrische doelmatigheidsstudies. De mogelijke budget-impact van implementatie bij alle patiënten in Nederland werd berekend, evenals de gezondheidswinst voor moeders en hun kinderen.

Resultaten

Wij gebruikten 8 multicentrische gerandomiseerde trials met in totaal bijna 11.000 patiënten. In totaal bedroeg de potentiële kostenbesparing voor deze trials € 9,6 miljoen per jaar terwijl de eenmalige kosten van de trials € 3,1 miljoen bedroegen. Bij goede implementatie van de resultaten van deze doelmatigheidsstudies, is er voor aterme zwangere vrouwen met hypertensie of pre-eclampsie, vrouwen die ingeleid worden en vrouwen die foetale bewaking krijgen gezondheidswinst te boeken; dit geldt ook voor de kinderen van deze vrouwen. Daarnaast kunnen de zorgkosten dalen door het afschaffen of niet invoeren van interventies die geen positief effect op de gezondheid hebben, namelijk verlengde tocolyse, gebruik van progesteron bij tweelingzwangerschappen, druklijnen en het direct inleiden bij preterm gebroken vliezen.

Conclusie

Adequate toepassing van de resultaten van doelmatigheidsstudies in de obstetrie zou een aanzienlijke gezondheidswinst en kostenbesparing kunnen opleveren, vergeleken met het verlenen van niet wetenschappelijk onderbouwde zorg.

Auteursinformatie

AMC, afd. Obstetrie en Gynaecologie, Amsterdam.

Drs. J. van ’t Hooft, anios gynaecologie en arts-onderzoeker; dr. B.C. Opmeer, klinisch epidemioloog; dr. M.J. Teune, aios gynaecologie; mr.drs. L. Versluis, econoom en jurist; prof.dr. B.W.J. Mol, gynaecoloog.

Contact drs. J. van ’t Hooft (j.vanthooft@amc.nl)

Verantwoording

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 14 augustus 2013

Auteur Belangenverstrengeling
Janneke van ’t Hooft ICMJE-formulier
Brent C. Opmeer ICMJE-formulier
Margreet J. Teune ICMJE-formulier
Luuk Versluis ICMJE-formulier
Ben Willem J. Mol ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties