Acute nierfunctievervangende therapie op de intensive-careafdeling

Klinische praktijk
J.P. Kooman
E.F.H. van Bommel
F.M. van der Sande
K.M.L. Leunissen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:2317-21
Abstract

Samenvatting

- Op de intensive-careafdeling zijn intermitterende hemodialyse en continue hemofiltratie de meest gebruikte acute nierfunctievervangende technieken. Hoewel continue technieken gezien de geleidelijke correctie van het milieu intérieur duidelijke voordelen lijken te hebben bij kritisch zieke patiënten, zijn wat betreft sterfte nog geen consistente verschillen gevonden tussen continue en intermitterende therapievormen.

- Ondanks onzekerheid op dit gebied lijkt het beter het gebruik van membranen van ongemodificeerde cellulose te vermijden.

- Wat betreft het tijdstip van starten van nierfunctievervangende technieken zijn geen goede gerandomiseerde onderzoeken voorhanden, waarbij echter een ‘late’ start in het algemeen vermeden dient te worden.

- Bij toepassing van continue technieken is als filtratievolume minimaal 35 ml/kg/h aangewezen. Hoewel gebruik van continue (hoogvolume)technieken mogelijk kan bijdragen tot een verbetering van de hemodynamiek, is het mechanisme hierachter nog onduidelijk.

- Tot op heden zijn er geen gerandomiseerde onderzoeken voorhanden waarin een gunstig effect van continue technieken op de overleving van patiënten met sepsis zonder manifeste nierinsufficiëntie is aangetoond.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Interne Geneeskunde, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Dr.J.P.Kooman, dr.F.M.van der Sande en prof.dr.K.M.L.Leunissen, internisten-nefrologen.

Albert Schweitzer Ziekenhuis, locatie Amstelwijck, Dordrecht.

Dr.E.F.H.van Bommel, internist-nefroloog.

Contact dr.J.P.Kooman (jkoo@sint.azm.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties