Wat als een patiënt zich aan controle onttrekt?

Perspectief
A.C. (Aart) Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:B1071

In de serie ‘Juridische vraag’ geeft een jurist antwoord op een vraag waarvoor artsen in de praktijk vaak worden gesteld.

Rectificatie

Per 15 februari 2020 heeft de auteur dit artikel geüpdatet. 

Vraag

Wat kan een arts doen als een patiënt zich aan controle onttrekt?

Juridische achtergrond

Bij patiënten met een chronische aandoening is het als regel van belang dat zij regelmatig door de arts worden gezien. Het behandelbeleid, inclusief de soort en hoeveelheid voorgeschreven medicatie, kan dan op gezette tijden worden geëvalueerd. Dit hoort bij goed hulpverlenerschap.

De patiënt moet volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) wel instemmen met controlehandelingen. Zonder geïnformeerde toestemming kan er geen controle plaatsvinden. Het weigeren van geïnformeerde toestemming kan ook blijken uit het niet verschijnen van een patiënt op controleafspraken en het anderszins weigeren contact op te nemen.

Maar is een patiënt niet verplicht medewerking te verlenen aan de arts? Jazeker. De patiënt dient volgens de WGBO redelijkerwijs mee te werken aan de uitvoering van de overeenkomst. Maar dan moet de patiënt wel eerst hebben ingestemd met de behandeling, inclusief de controlehandelingen. Een patiënt…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, departement Publiekrecht, Leiden.

Contact Prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties