Somatoforme stoornissen: Freudiaans behandelen

Nieuws
Joeri Tijdink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7448

Waarom dit onderzoek?

Somatoforme stoornissen (prevalentie: 6%) worden gekenmerkt door chronische klachten die niet kunnen worden verklaard door een somatische aandoening. Patiënten met somatoforme stoornissen hebben functionele beperkingen en zijn moeilijk te behandelen. Een strikt somatische benadering leidt tot onnodig veel diagnostische onderzoeken en bevordert somatiserend gedrag. Dit heeft vaak…

Auteursinformatie

Contact (j.tijdink@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Somatoforme stoornissen zouden we, volgens Tijdink, Freudiaans moeten behandelen waardoor de kosten ook nog omlaag gaan. Dat leek me onwaarschijnlijk, daarom las ik het artikel waarop deze conclusie werd gebaseerd. Vergeleken werd  gepubliceerd onderzoek over behandeling van somatoformestoornissen met psychotherapie of met , wat genoemd werd, ‘treatment as usual’ (TAU) wat neerkwam op niet-psychotherapie. Deze TAU werd door Tijdink vertaald met regulaire therapie, waaruit blijkt dat hij psychotherapie niet tot de regulaire therapieën rekent. Deze meta-analyse was niet een samenvatting van clinical trials waarin psychotherapie met TAU werd vergeleken, maar het ging om onderzoek waarin de ‘effect sizes’ van voor en na behandeling  met of zonder psychotherapie met elkaar werden vergeleken. De ‘effect sizes’ van psychotherapie waren groter dan die van TAU. Er werden vijf vormen van psychotherapie onderscheiden. Eén daarvan was psychodynamische therapie en die was wat meer met een betere uitkomst geassocieerd dan de andere therapieën, maar, zeggen ook de auteurs, het aantal studies was klein en de resultaten daardoor  onzeker. Bovendien is er nogal wat op de selectie van de studies in het onderzoek aan te merken wat duidelijk beschreven werd door Stone in de Br J Psychiatry 2014;204: 243-4 in een reactie op dit onderzoek. Tijdink concludeert niet alleen dat psychodynamische therapie effectief is, maar noemt deze therapie ook Freudiaans. Alle psychodynamische therapie is blijkbaar volgens hem op Freud gebaseerd. Freud zelf zag dat anders. En dan de kosten:  als we in plaats van onnodig onderzoek aan te vragen deze patiënten naar de psychotherapeut zouden sturen gaan de kosten omlaag. Maar hoe stelt Tijding zich dat voor? Kortom, de redactie van ‘in het kort’ heeft niet erg goed opgelet bij deze publicatie.


Rien Vermeulen, em hoogleraar neurologie           

Beste Prof. Vermeulen,

 

Dank voor uw oplettende en uitgebreide reactie. Ik zal proberen een en ander te verhelderen.

Allereerst uitstekend dat u het begrip TAU verheldert in de reactie. Het is gezien het beperkt aantal woorden (max 290 woorden)  wat wordt gebruikt bij een in t kort artikel vaak onmogelijk om alles uit een onderzoek te beschrijven. Daarom heb ik ervoor gekozen dit niet uit te leggen in het artikel.

Daarnaast geeft u aan dat er veel kantekeningen te plaatsen zijn bij de conclusie dat psychodynamische therapie effectiever is. Ik beschrijf dat er aanwijzingen zijn die ook naar voren komen in de door u aangehaalde referentie.

Tot slot valt u over het woord Freudiaans. Dat is ook precies de bedoeling. Voor de titel van het artikel heb ik gekozen voor een uitdagende om zo lezers te kunnen bewegen het artikel te lezen. Toch is de term Freudiaans geenszins onjuist. Psychodynamische therapie te herleiden tot het gedachtengoed van Sigmund Freud. Freud zelf kon dat nog niet zien omdat psychodynamische therapie (welke vorm dan ook), zoals deze nu bestaat, nog niet bestond in de tijd dat hij leefde.

 

Desalniettemin, hartelijk dank voor het uitvoerig lezen van mijn korte stukje.

 

Vriendelijke groet,
Joeri Tijdink

psychiater