De beweging in beeld

Populatiegerichte aanpak voor verbinding van preventie, zorg en welzijn

Onderzoek
Lidwien C. Lemmens
Hanneke W. Drewes
Manon Lette
Caroline A. Baan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D849
Abstract

Samenvatting

Doel

Het inventariseren van Nederlandse initiatieven met een populatiegerichte aanpak voor verbinding van preventie, zorg en welzijn.

Opzet

Beschrijvend onderzoek, gebaseerd op gesprekken en gestructureerde interviews.

Methode

Gezocht werd naar initiatieven waarin aanbieders op het gebied van preventie, zorg en welzijn zich samen met zorgverzekeraars, gemeenten of beide inzetten voor de ‘triple aim’: het verbeteren van de gezondheid van de populatie en de kwaliteit van de zorg, en het beheersen van de kosten. Wij vonden potentiële initiatieven op basis van gesprekken met sleutelfiguren, projectdatabases en congresprogramma’s. Op websites en bij contactpersonen zochten wij nadere informatie om te bepalen of het initiatief voldeed aan de inclusiecriteria. Een initiatief moest preventie, welzijn en zorg verbinden, waarbij minimaal 3 partijen actief een populatiegericht doel na moesten streven met meerdere interventies voor een niet-ziektespecifieke en wijkoverstijgende populatie. Op basis van interviews in de periode augustus-december 2015 met managers van de geïncludeerde initiatieven beschreven wij het doel, de organisatiestructuur, de betrokken partijen, de activiteiten en de bekostiging.

Resultaten

We vonden 19 initiatieven die aan de criteria voldeden, waarin geëxperimenteerd werd met organisatievormen, niveaus van participatie, interventies en bekostiging. Opvallend was dat ingezette interventies vooral medische zorg betroffen. Inzicht in de effecten op de triple aim ontbrak, voornamelijk omdat gegevensuitwisseling tussen partijen moeizaam verliep.

Conclusie

Er verschijnen steeds meer initiatieven die een populatiegerichte aanpak volgen. Hoewel de verschillende partijen gezamenlijk naar verbinding over de domeinen heen streven, is men nog op zoek naar optimale vormen van samenwerking, organisatie, gegevensuitwisseling en financiering.

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg, Bilthoven.

Contact dr. L.C. Lemmens (lidwien.lemmens@rivm.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning voor dit artikel: dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Verantwoording

Henriëtte Giesbers (sociaal-geograaf, RIVM), Roy Hendrikx (aio evaluatie populatiemanagement, Universiteit Tilburg) en Eline de Vries (aio gezondheidseconomie, Universiteit Tilburg) droegen bij aan dit onderzoek, evenals regionale sleutelfiguren en managers van initiatieven met een populatiegerichte aanpak. Michael van den Berg (zorgonderzoeker, RIVM) droeg bij aan een eerdere versie van dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Lidwien C. Lemmens ICMJE-formulier
Hanneke W. Drewes ICMJE-formulier
Manon Lette ICMJE-formulier
Caroline A. Baan ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties