Geneesmiddelen bij migraine

B.J.J. Ansink
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:308-12

Zie ook het artikel op bl. 315.

Inleiding

Naar schatting 3 van de bevolking in Nederland heeft wel eens een migraine-aanval. Ongeveer 1½ heeft regelmatig aanvallen. Het is vooral deze laatste categorie die voor farmacotherapie in aanmerking komt. Bij de bespreking hiervan ga ik ervan uit, dat farmacotherapie pas geïndiceerd is wanneer niet-medicamenteuze geneeswijzen zoals het vermijden van stress, gerichte dieetmaatregelen en dergelijke geen aanvaardbaar resultaat hebben opgeleverd.

Het is de gewoonte migraine naar zijn verschijningsvormen in te delen.1 In een artikel als dit heeft zoiets weinig zin, daar dit voor de te kiezen therapie van weinig tot geen…

Auteursinformatie

Sint Lucas Ziekenhuis, afd. Neurologie, Jan Tooropstraat 164, 1061 AE Amsterdam.

Prof.dr.B.J.J.Ansink, neuroloog.

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Groningen, februari 1987,

In zijn verhelderende artikel over geneesmiddelen bij migraine maakt Ansink nauwelijks melding van de potentiële schadelijke effecten van ergotaminepreparaten in de zwangerschap (1987;308-12). Aangezien de door deze middelen opgewekte uteruscontracties tot intra-uteriene vruchtdood kunnen leiden, bestaat er een absolute contra-indicatie in de zwangerschap. Hoewel men met Ansink van mening kan zijn dat alle antimigrainemiddelen relatief gecontra-indiceerd zijn in de zwangerschap, geldt dat in algemene zin voor deze geneesmiddelen niet meer of minder dan voor alle geneesmiddelen. Met andere woorden: als het nodig is zijn er antimigrainemiddelen die tijdens de zwangerschap gebruikt kunnen worden, maar ergotaminepreparaten horen daar beslist niet bij.

H.J. Huisjes

Amsterdam, maart 1987,

Ik ben collega Huisjes dankbaar voor zijn nuttige aanvulling op mijn artikel. Wellicht heb ik onvoldoende nadruk gelegd op de absolute contra-indicatie van ergotaminepreparaten in de zwangerschap. Dit is misschien het gevolg van het feit dat mijn leermeester in de verloskunde Van Bouwdijk-Bastiaanse ons zo duidelijk heeft ingepeperd dat ergometrine nooit gegeven mag worden zolang er nog iets in de uterus zit, dat ik een afzonderlijke vermelding ervan achterwege heb gelaten. Ik grijp deze gelegenheid graag aan, om er op te wijzen dat methysergidemaleaat (Deseril) een vergelijkbaar effect op de uterus heeft als ergotaminepreparaten en derhalve in de zwangerschap ook absoluut gecontra-indiceerd is.

B.J.J. Ansink