Preventie en vroegdiagnostiek door geïntegreerde risicoprofilering

Opinie
Inge Stegeman
Roderik A. Kraaijenhagen
Patrick M.M. Bossuyt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2010;154:A1906
Abstract

Voorkomen is beter dan genezen. Beter vroeg gevonden dan te laat ontdekt. Evidente wijsheden, maar we weten dat brede preventiemaatregelen niet altijd de beoogde effectiviteit opleveren. Een geïndividualiseerd, op persoonlijke voorkeuren afgestemd leefstijladvies zou doorgaans beter worden opgevolgd.1 Geïndividualiseerde, geïntegreerde risicoprofilering is een betrekkelijk nieuwe vorm van preventie, die tussen algemene preventie en gerichte vroegdiagnostiek in gesitueerd kan worden. Het bestaat uit het bepalen van de individuele kansen op het hebben ­–­ of in de toekomst krijgen – van een aantal aandoeningen. Met gegevens uit vragenlijsten (onder andere over de familiegeschiedenis, voorgeschiedenis, medicatie, latente klachten en leefstijl), metingen (lengte, gewicht, buikomvang en bloeddruk) en laboratoriumonderzoek (bloed, urine en feces) worden een reeks erkende risicofactoren in kaart gebracht, waarna een individueel risicoprofiel wordt opgesteld. Op basis van dat risicoprofiel kunnen vervolgens op de persoon afgestemd aanvullend onderzoek en gerichte preventieve maatregelen worden aangeboden.

Risicoprofilering wordt door een aantal instanties al…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Klinische epidemiologie, Biostatistiek en Bioinformatica, Amsterdam.

I. Stegeman Msc., gezondheidswetenschapper (tevens: NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics); prof.dr. P.M. Bossuyt, klinisch epidemioloog.

NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics (Niped), Amsterdam.

Dr. R.A. Kraaijenhagen, cardioloog.

Contact I. Stegeman (i.stegeman@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: Dr. R.A. Kraaijenhagen is medisch directeur van het NIPED. Financiële ondersteuning: I. Stegeman voert promotie-onderzoek uit aan het Academisch Medisch Centrum en NIPED over risicoprofilering op basis van een project dat wordt gesteund door ZonMW (nr 121010007).
Aanvaard op 24 februari 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties